רשימת העסקים המלאה
לוח אירועים:
<< יוני 2017  >>
א ב ג ד ה ו ש
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
אירועים קרובים:
מפת התמצאות:
הדפס
שלח לחבר
גן ירק בשלהי הקיץ ולקראת החורף
גינת הספירלות
בכליל, ניתן למצוא גידולים אורגניים בחצר האחורית של רבים מהתושבים, מגינות צמחי תבלין קטנות ועד גינות ירק שופעות ומורכבות. אמיר, תושב כליל בארבע השנים האחרונות, הפך את אהבתו לגן הירק למקצוע ודואג לגינות וגנים בכליל ובסביבה. אמיר, יחד עם אשתו רעות וביתו בת השלוש אלינור, מגדלים גינת ירק לתפארת בחצר ביתם.
בעקבות סיור סוף הקיץ בגינת הירק ושיחה עם אמיר:

למה בכלל צריך או כדאי לגדל ירקות בחצר?
1. הסיבה הראשונה והברורה, הינה לקבל אספקה של ירקות אורגנים טריים שגדלו בחקלאות אורגנית, ללא ריסוסים ודשנים כימיים, הדברות כימיות, הנדסה גנטית, הורמונים או תרופות. זה מאפשר לאכול טרי ועונתי, מבלי שהירקות עמדו במקרר, שלא לדבר על השפעות ההובלה (על הירקות והסביבה) מהחקלאי לבית הממכר ומשם אלינו הביתה. אין להשוות בין מלפפון שזה עתה נקטף – בטעמו ובחיוניותו.
2. הסיבה השנייה, אהבה. אהבה לגידול, אהבה למעגל המופלא של הטבע – כיצד הופכים הזרעים לנבטים, ומנבטים לשתילים, משתילים לפירות, ובפרי זרעים שניתן לזרוע מחדש.
3. הסיבה השלישית, כלכלית. עם גן ירק בינוני עד גדול, ניתן לגדל כמעט הכל ולחיות על תוצרת הגינה בלבד.
מהם הדברים הבסיסיים להם זקוק אדם הרוצה לגדל גן ירק קטן עד בינוני?
1. זמן!  עונות המעבר מצריכות יותר זמן מכיוון שבהן מתרחשים השינויים בגינת הירק. הכנת ערוגות, הכנת שתילים ושתילה. בחורף ובקיץ מורידים הילוך ונהנים מפירות העמל.
2. שטח אדמה, הנמצא בשמש מלאה או לפחות חצי בשמש.
3. מים. רצוי טפטוף קבוע עם פיזור אחיד. הצמחים מגיבים היטב להרגלי השקיה קבועים במיקום, במשך ההשקיה ובמחזוריותה. אם אין מערכת השקיה, חשוב להשתדל להשקות  את אותה הכמות באותה השעה במחזוריות אחידה. טפטפות עדיפות על פני  ממטרות הן מבחינת חסכון במים וגם מבחינת פיזור אחיד ומדוייק של מים וכמו כן מונעות מחלות הנובעות מהרטבת העלים בגידולי קיץ.
4. זרעים ושתילים (מומלץ להקפיד על מחזור גידולים על מנת שלא לרוקן את פוריות הקרקע)
5. קומפוסט (רצוי אורגני)
6. תכנון. 2 עונות קדימה. בסוף הקיץ מתחילים לשתול את ירקות החורף ובסוף החורף מתחילים לשתול את ירקות הקיץ.
7. מזל. כי לא תמיד ניתן לצפות יום שרבי אחרי שתילה או יום של קרה בחורף.

אמיר מציע שאם יש לכם ולו רק מעט מכל אחד מששת הגורמים הללו, צאו לדרך!
לטענתו, כמעט כל אדמה מתאימה לגידולים, אם היא נמצאת בשמש לפחות חצי מהיום. האדמה עלולה לאבד מחיוניותה עם כל מחזור של גידולים.לכן, חשוב לשנות את מיקומם של הגידולים מידי מחזור, "רוטציית גידולים", ומדוע? כל גידול "לוקח" מהאדמה "ומחזיר" לאדמה חומרים שונים כמינרלים, הרוטציה שומרת על חיוניות הקרקע והגידולים מפני מחלות, מזיקים וגידול אינטנסיבי של עשבים - כל זאת עי’ שינוע מחזורי ותחלופה של הגידולים. המשמעות הבסיסית היא עידוד הגיוון, המקנה יציבות למערכת הביולוגית של השדה. דרך נהדרת להשביח את האדמה (מעבר לקומפוסט!) הינו לגדל קטניות.  צמחי קטניות כשעועית,אפונה, פול, חומוס ועדשים נהנים מאספקת חנקן עצמאית, הודות לסימביוזה ההדדית הקיימת בינם לבין חיידקי הקרקע, הנקראים ריזוביום. גידולי קטניות יוחלפו בלא-קטניות, כך הקרקע תכיל את תרומת החנקן שהשאירו הקטניות וגידול הזקוק לחנקן כגון עגבניות ייהנה ממנו. השום או הבצל תמיד יהיו לפני כרוביים/מצליבים הרגישים למחלות פטרייה, בשל תכונותיהם הם יפיצו חומרים אנטיספטיים בקרקע וימנעו מחלות פטרייה עת ישתלו הכרוביים או המצליבים בשנה הבאה. תלתנים ואספסות המסוגלים לדחוק עשבים פולשניים ואשר להם שורשים עמוקים יוחלפו בגידולים הסובלים מגידול עשבים פולשניים ואשר להם צורך באדמה עמוקה ומנוקזת כמו אספרגוס, מלון, עגבנייה... אך גלשנו פה לנושא מורכב ומעניין הנקרא "רוטציית הגידולים" (צמחים שונים לפי תכונותיהם המועילות ולהשיג בזאת חיפוי, דישון, צל, ניקוז, הגנה על הגידולים ועלייה בפרודוקטיביות, במגוון המינים ופוריות הקרקע), ובהזדמנות ראשונה נרחיב על נושא זה ושני נושאים נוספים הנקראים "גידול משותף" (בטבע גדלים הצמחים במגוון מינים בעירוב ובאינטראקציה מתמדת עם הצמחייה, החרקים והמיקרו-אורגניזמים בקרקע. הם מפתחים חיסון, שיטות הגנה וסיבולת למחלות ולחרקים שונים בשל האינטראקציה, החשיפה והעובדה שהם לא גדלים לבד ועם אותם זני הצמח. הצמחים במקרים רבים גם ’עוזרים’ אחד לשני בשל תכונות שונות) ו"צמחים חברים" בצמחים הפולטים ריחות המשבשים או/ו מבלבלים חרקים טפילים שונים (שום למשל דוחה את חיפושית השעועית, ריחן מרחיק מנהרנים בעגבניות); צמחים המפתים בצבעם או/ו ריחם חרקים ובכך מסיטים אותם מהגידול (כובע הנזיר למשל מושך כנימות עלה); צמחים המעניקים מחסה לחרקים מועילים (שמיר למשל, ימשוך צרעות טפילות ועכבישים הניזונים מזחלי כרוב וחיפושיות מלפפון); צמחים שאינם מתחרים; צמחים גבוהים המצילים על גידולים נמוכים; גידולים שתורמים לקרקע כגון קטניות, ליד צמחים צרכניים כגון כרובית. כך גיוון המינים בגינה יצמח הפרודוקטיביות תעלה והגינה תהייה גם יפה לעין. שלושת הנושאים מתבססים על חקלאות עתיקה.

אז אם הגיע הרגע, והחלטתם לגדל קצת תבלינים וירקות, שאלת השאלות, כיצד מתחילים?
1. תכנון הגינה הוא שלב ראשוני שכל מגדל בעל עניין להפיק יבול לצורכי מאכל נדרש לבצע . להלן מספר שאלות שיכולות לעזור לנו לאסוף מידע הדרוש לתכנון הראשוני של הגינה . כמובן ששלב התכנון חוזר על עצמו בסיומו של כל מחזור גידול, בעיקר בגלל שהטבע נמצא בתהליך של שינוי מתמיד ולכן תכנונים שתכננו בדרך כלל דורשים עדכונים ושכלולים מעונה לעונה ומשנה לשנה .
2. הכנת והשבחת השטח הנבחר בעזרת קומפוסט
3. פריסה של מערכת ההשקיה
4. זריעה או שתילה (ניתן לרכוש שתילים אורגנים אצל בארי) בליווי שירת "גדל וצמח"
5. מעקב אחר הגדילה – כולל התבוננות
6. שלב הקטיף
7. וחזרה לשלב התכנון...

עונת הקיץ בסופה, ועימה סוף עונת העגבניות, הפלפלים, החצילים, משפחת הדלועים (מלפפונים, קישואים, דלעות, אבטיחים מלונים ופקוס), והשעועית מכבידים על ענפי השיחים וכדאי להתחיל לשתול  את ירקות הסתיו והחורף. את מחזורי השתילה הנוספים רצוי להמשיך עד פברואר עם הפסקה בשתילה בחודשים הקרים(אמצע דצמבר עד תחילת פברואר).
זה הזמן להסיר את השיחים שסיימו את תפקידם הנוכחי ולהעבירם לקומפוסט, לעבד את האדמה, להכין ערוגות, להוסיף קומפוסט ולהתחיל לשתול.
מה מומלץ לשתול לעונה הקרובה, שקלים לגידול באופן יחסי?
חסות למיניהן, עלי סלק (מנגולד), רוקט, ארוגולה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי,
כרוב סיני, כרישה, בצלים למיניהם, אפונות (הילדים מתים על זה!), פול, ארטישוק ותות שדה.
הכרוב, כרובית, כלרבי, ברוקולי, סלק, תפוא"ד קצת יותר מורכבים לגידול.
 והגזר והצנונית  - בזריעה בלבד.
וכמובן – אל לנו לפסוח על התבלינים הרב שנתיים הטובים לשתילה בסתיו
ובניהם: מרווה, זוטה, תימין, שייבא, רוזמרין, זעתר ואורגנו.

בהצלחה לכולם – ובברכת גינה פורחת, ועונה גשומה וברוכה, אמיר והצוות.