ריחות ואנשים


לאן שלא נפנה היא שם, תעשיית הריח: ריח של חדש, ריח של נקי, ריח של טעים.בשמים, שמנים, קרמים, מטהרי אוויר, מרככי כביסה מסך ניחוחות מתעתע בנו כל יום כל הזמן.
הניחוח הוא מוצר. מורכב מעשרות כימיקלים, טבעיים וסינטטיים. הריחות שסביבנו משתנים בהתאם לתקופה ולסביבה המשתנה, מה שהריחו אבותינו ואמהותינו כבר אינו דומה לעולם הניחוחות שלנו.וזה בוודאי משנה גם אותנו.ככל שאנו מתרחקים מריח הטבע אנו מתרחקים מהטבע של עצמנו.
אנחנו לא הראשונים להבחין בכך ואנשים רבים בעולם החליטו להגביר את המודעות לריחות שהם צורכים, כמובן מהתרחקות ממוקדי זיהום אוויר דרך החלפת מוצרי ניקיון וקוסמטיקה עד לגמילה מוחלטת מסבון.
 שיטת no poo למשל, בה לא משתמשים כלל במוצרי שמפו לצורך חפיפה או הויתור על השימוש בדאורדאנט. אגב לא לזמן מוגבל אנשים חיים ככה שנים, גם למתנגדים לרעיון יש לא מעט טיעונים, אז אולי לא חייבים להגזים ולעבור לשימוש רק בבשמים טבעיים, קוסמטיקה טבעית ואפילו תחליפים אורגנים למוצרי ניקיון…
מממ כבר מריח יותר נכון.

מיני בשמים: חטאים וברכות.

ביהדות השימוש בבשמים נפוץ מאוד, הרחת בשמים היא האמצעי להשבת נפשו של האדם, כך בטקס ההבדלה במוצאי שבת ריחות הבשמים נועדו לנחם את הצטערות הנפש על הסתלקות הנשמה היתרה.
הגוף מתענג מניחוחות הצמחים,מהסנפת שושנה או פריחת הדרים, על מנת לקיים את מצוות הנהנין חייב בברכה על עצי בשמים, עשבי בשמים או מיני בשמים.

אבל אדם וחווה לא קיבלו את העדכון הזה. וכאשר חטאו השניים בחטא הקדמון הם עשו זאת באמצעות כל החושים,מלבד חוש הריח, הקשיבו,ראו,לקחו,טעמו. 
לא. הם לא הריחו.

אנחנו אוספים מידע רב באמצעות האף שלנו ומעבדים אותו לצורך התקשרות חברתית, הישרדות, היתרבות ועוד.
אנחנוו לא יכולים לדעת כיצד היה מתגלגל הסיפור לו חווה הייתה עוצרת לרחרח רגע את עץ הדעת לפני שהתחילה לנשנש את התפוח שסגר לנו את השמיים וסילק אותנו מגן עדן.
אנחנו לא יודעים איזה ריח הייה לעץ הדעת ואם בכלל זה היה משנה את העלילה, אבל לו היית חווה היית קודם מריחה?
סביר להניח שכן.
כמו שאת מריחה גבינה מהמקרר, או פרי אקזוטי שאת לא מכירה.בסיסי לא?

אנחנו כן יודעים שעד לפני זמן לא רב העריכו מדענים כי אדם ממוצע מסוגל להבחין בין כ-10,000 ריחות.ואילו היום על פי ההערכות מדובר על כטריליון ריחות שונים. המיידע מאיברי הריח עובר להיפוקמפוס ואיזורים מסוימים של קליפת המוח.

ברקמת האף נמצאים מיליוני תאי עצב מיוחדים, המבטאים 400  סוגי קולטני ריח. כל קולטן חי כ60 ימים והם מתחדשים כל הזמן.
קולטני הריח מגיבים למולקולות ריח השונות סביבנו וגורמים לתאי העצב לשלוח אותות למקום מיוחד במוח עם השם הפואטי במוח "פקעות ההרחה".
בתוך פקעת ההרחה נמצאים אלפי רכיבים הנקראים Glomeruli (פקעיות) המאפשרות לנו להבחין במגוון עצום של ניחוחות.

אוקיי, אז פישטנו באופן די רשלני תהליך מאוד מורכב, ונגיד שהבנו, אז איך נסביר את המקרה המוזר של האישה בלי הGlomeruli?
כלומר איך בעצם זה קורה שיש נשים ללא "פקעות הרחה" שמזהות מצוין (לעיתים לצערן) את הריחות שנותרו בחדר רגע לפני שנכנסו, למרות שבבדיקות הדמייה נראה שמוחן חסר את הפקעיות הנחשבות  מרכיב הכרחי בתהליך ההרחה.

עוד קצת ניחוחות של מסתורין: רבות ממולקולות הריח אינן ידועות, אבל הן נותנות את טביעת הריח הייחודית לכל אדם. אין שני בני אדם עם ריח זהה.
עד עכשיו אין מדען שיכול לנבא כיצד ייריח מבנה מולקולרי כזה או אחר. החוקרים במעבדות ממשיכים לנסות לפענח את סוד הריח או לפחות למצוא איזה קשר עקבי בין הצורה המולקולרית לבין הריח שלה.

וזה מה שיפה, נראה שככל שחווית הריח שלנו בלתי מודעת כך השפעתה עלינו דרמטית יותר. גם אם אנחנו לא מכירים בחווית ההרחה במודע שלנו בהדמיות נראה איך האזורים השונים במוח שלנו מגיבים לריח ובאיזו אינטנסיביות, אף על פי שאנחנו בכלל לא יודעים על האירוע שמתרחש לנו ממש מתחת לאף(..).
יותר מזה נבדקים שנכנסו לחדר עם סירחון מובהק וידעו על כך הציגו ביצועים טובים יותר מאלה ששהו קרוב לסירחון אך לא ידעו על כך ולכן לא נערכו להגן על עצמם מהצחנה.
החוקרים במעבדות ממשיכים לנסות לפענח את סוד הריח או לפחות למצוא איזה קשר עקבי בין הצורה המולקולרית לבין הריח שלה.

אף זהב

קורונה אלצהיימר ומחלות אחרות

אף מזהב, נשמע כמו שם של סיפור אגדה, בטח יש כזו אגדה אבל המציאות כהרגלה לא מביישת ספרות בדיונית:
למרות שרב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לחוש הריח חוקרים פיתחו אף מלאכותי המבוסס על חלקיקי ננו העשויים מזהב! האף המלאכותי מזהה מחלות לפי ריח הפה. במחקר גדול שנערך בנושא על כ 1404 נבדקים התגלו באופן מדויק 17 מחלות שונות לפי הריח.

אז רגע? אפשר להריח מחלות?

אם גם לכם הייתה תחושה כזו צדקתם.

חוקרים הוכיחו שכלבים מסוגלים להריח את סרטן המעי הגס, סרטן הריאות, סרטן העור, סרטן השד, מלריה, סכרת ועוד מחלות. לאחר שכלבים הגיעו לאחוזי דיוק גבוהים בזיהוי מלריה ע"י ריחרוח גרביים של ילדים שחלו כעת באנגליה החלו לאמן כלבים לזיהוי בעזרת חוש הריח ולסייע באבחון נשאי covid-19.
תארו לעצמכם שבדיקות המבססות על ריחרוח יחליפו את המחטים והמטושים והמכשירים, ככל שאנחנו מנסים לדמיין את זה אנחנו מתקשים להחליט מה זה יהיה יותר, מביך ומוזר או מגניב וקליל.
בקרב הקהילה הרפואית מקובל היה לחשוב  כי אובדן חוש הריח יכול להיות סימן מוקדם לאלצהיימר ומחלות ניוון נירולוגי אחרות.
כעת ידוע  שלירידה בחוש הריח יכולים להיות הסברים ומגוונים אחרים ולא מחייבים דווקא קיום מחלות אלו.
חוקרים ממכון ויצמן גילו כי ילדים שאובחנו באוטיזם מגיבים באופן שונה לריחות מאלו שאינם לוקים בתסמונת הציפייה היא שבעקבות גילוי זה ניתן יתאפשר לאבחן אוטיזם הרבה יותר מוקדם, כבר בגיל כמה חודשים.
בכל מקרה היפוסמיה: ירידה בחוש הריח, היא סימן לכך שמשהו השתבש והוציא את הגוף מאיזון, לעיתים בקטנה אבל גם לא פעם זה סימן לסכנה, תמרור אזהרה גדול ובוהק ללכת להיבדק.

איך זה עובד עלינו?

בגלל המסלול הייחודי של עצב הריח המגיע ישר למרכזים רגשיים במוח, ריחות יעוררו בנו תמיד תגובה מידית. בשונה מהחושים האחרים המידע מחוש הריח מעובד באותו הצד שממנו מגיע המידע (מה שאנו שומעים בצד הימני מעובד בהמיספרה השמאלית, בעוד מה שמריח נחיר ימין יעובד בהמיספרה הימנית). הנה כמה דוגמאות טובות:

 

חוש הריח של העובר מתפתח בשלבים המוקדמים של ההריון וכבר לאחר הלידה הוא כבר מריח ומסוגל להבחין בין הריח של חלב אמו לבין חלב של אמהות אחרות. 

במהלך ניסוי במעבדה דמעותי נשים נאספו לכלי שהוגש לגברים בחדר אחר. קבוצת הביקורת קיבלה מדבקות טבולות בתמיסת מלח. הדמעות הורידו באופן משמעותי את רמת הטסטוסטרון, ההורמון הזכרי הקשור בעוררות המינית ובתוקפנות.

 

ולמה חוש הריח משמעותי לנו  בבחירת בני זוג?
במהלך ניסוי הריחו נשים חולצות של גברים שנתבקשו ללבוש את החולצה למשך יומיים ברציפות. הנבדקות נתבקשו לציין לאלו ריחות הן הכי נמשכות. באופן כללי, נשים נמשכות לריחות של גברים שמבחינה גנטית שונים מהן. 
נשים כמובן,רגישות יותר מגברים לריחות.
 והן רגישות עוד הרבה יותר בזמן הביוץ.

 

מה לגבי בושם?

האם בושם זה לא קצת לרמות את האינסטינקט שלנו?

 


כן. זה לגמרי כן. 

כשבושם נכון עושה לנו את זה, לעיתים זה פשוט עניין של ביולוגיה ריח של הפרחים מושך אותנו כי פרח הוא איבר המין של הצמח וריחו נועד למשוך דבורים וחרקים שיאביקו אותו.
המושק (Musk) המוכר הוא חומר המופרש מבלוטת ריח של אייל המושק בשביל למשוך את איילות החן לצורך רבייה.
ואגב ניחוח לבנדר כן מרגיע ועכשיו זה גם מוכח כשחוקרים יפנים מאוניברסיטת קגושימה מצאו כי לרכיב לינלול שנמצא בריח הלבנדר השפעה חזקה על לחץ וחרדה,לפחות בעכברים.

אבל להגנתנו נאמר שמסתמן שאנו בוחרים באופן לא מודע בשמים שמעצימים את הריח הגנטי הטבעי שלנו כדי לאותת באופן כימי להפכים הגנטים שלנו היינו בני זוג פוטנציאלים, שהיוש, אנחנו והגנים הלוהטים שלנו כאן וזה הזמן לסגור את הפרופיל בטינדר.


אז חשבתם שהחוש השישי הוא החוש המסתורי מכולם?
ועכשיו?
מה אתם חושבים על חוש הריח?
אנחנו עוד רחוקים מלהבין עד כמה הוא מסועף,תבוני, רגיש וגמיש. כמה הוא משפיע, באיזה אספקטים ועומקים של ההוויה שלנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן