Voice Dialogue – שפה לעבודת ריפוי דרך מפגש עם דמויות פנימיות

מאת: ערן רייס

אני זוכר בבירור איך פגשתי את ה-Voice Dialogue. מי שהיתה אז בת זוגי סיפרה לי על מורה שעושה סדנא של עבודה עם דמויות פנימיות ומיד היה לי "כן! זה!". זיהיתי מיד שכך זה אצלי, שיש בי המון קולות, חלקים, דמויות, והרגשתי מיד הקלה על האפשרות פשוט להודות שזה כך ולאפשר לכולם לדבר. 

אחר כך התחלתי ללמוד את השפה הזו מאותה מורה שהתגלתה כנפלאה (אורה גבריאלי שמה) ולהתנסות בה. בהתחלה עם עצמי, ועם חברים וחברות לדרך, ובהמשך גם כמנחה מקצועי לאחרים (אנחנו משמשים במילה מנחה במקום מטפל). אני כבר שבע שנים בעבודה מעמיקה עם עבודת בדמויות הפנימיות ועדיין מופתע מהטרנספורמציה העמוקה שממשיכה להתחולל בי. 

אז מה זה בדיוק ואיך זה עובד?

את ה-Voice Dialogue פיתחו זוג פסיכולוגים אמריקאיים אי שם בשנות השבעים. הרעיון הוא פשוט – במקום שיתנהל בתוכנו ג'ונגל של כוחות פנימיים שמושכים אותנו לכיוונים שונים וסותרים, במקום שתהיה מלחמה מרה בין קולות שונים – אנחנו מפנים את הבמה כל פעם לקול אחד, לדמות אחת, ושומעים רק אותה. 

למשל – אם נמאס לי מהעבודה שלי, ואני ניגש אליה יום אחרי יום בלי חשק, סביר להניח שיש בי קול מסוים שהיה רוצה שאתפטר, אולי יש בי קול שהיה רוצה שאעשה משהו שאני חולם עליו כבר שנים ולא מעיז, ובטח יש גם איזשהו קול שאומר שאני צריך להמשיך בעבודה הזו – בגלל הכסף, היציבות, הביטחון או מסיבות אחרות… סביר להניח שיש איזשהו מבקר פנימי שמבקר אותי – על זה שאני לא מעיז לעזוב, על זה שאני אף פעם לא מרוצה ממה שיש ואולי משניהם גם יחד. זו רק דוגמה לסיטואציה אחת מתוך המון שקורות לנו כל יום וכל רגע וגם פה, לקחתי דוגמא מאוד כללית, אצל כל אחד מעורבים בכל סוגיה כזו קולות פנימיים אחרים. 

אז מה עושים??? 

מה שעושים זה שנותנים לאחד הקולות האלה לדבר, ומדברים רק איתו! שומעים אותו לעומק, ללא הפרעה, שואלים שאלות בסקרנות, עד שמרגישים שממש ממש פגשנו אותו ועכשיו אנחנו מבינים אותו. נניח שזה יהיה זה שנמאס לו מהעבודה ורוצה להתפטר. לא תאמינו איזו הקלה זו לשמוע אותו עד הסוף. למה הוא רוצה לעזוב? מה קשה לו? אם אכן אעזוב מה הוא ירגיש? מה הוא רוצה? איך הוא רואה את החיים שלי? מה הוא חושב עלי? ממתי הוא קיים בי? התשובות לשאלות האלה יכולות להיות מאוד מפתיעות, גם אם אנחנו כביכול מכירים היטב את הקול הזה… 

אוקיי, ועכשיו מה??? 

עכשיו נחפש קול נגדי. קול שחושב משהו הפוך, אחר, שונה לחלוטין, מנוגד. זה לא חייב להיות בדיוק ההיפך… כל קול שמציג תמונת עולם אחרת, שיקולים אחרים, רצון אחר – זה טוב. ואז נעשה איתו בדיוק אותו דבר – נפנה את המרחב הפנימי ונשמע רק אותו – למה לא לעזוב, למה העבודה הזו חשובה, או טובה, או אולי למה צריך לקבל את זה שהיא לא מספקת ולא נעימה ולהמשיך בה… לשאול את כל השאלות ולהבין את ההסתכלות של הדמות הזו על הנושא הספציפי הזה ועל החיים ועלי בכלל… 

אחרי שעשינו את זה, נחזור למרכז הפנימי שלנו שאנחנו קוראים לו "האני המודע" – המרחב שבתוכו נשמעים כל הקולות, של כל הדמויות. ושם ננסה להחזיק לרגע גם את הקול הראשון ששמענו וגם את השני… להכיר בזה ששניהם חיים בנו כל הזמן, פשוט רק עכשיו שמענו אותם לעומק… ננכיח בעצמנו את העובדה ש"יש בי את זה ויש בי את זה. גם זה חלק ממני וגם זה חלק ממני… ואני – אני לא זה ולא זה. אלה רק חלקים מתוכי". 

זה נשמע פשוט, וזה אכן פשוט, אבל עם זאת גם מורכב, כי אנחנו מורכבים. זה תהליך עמוק, עדין, לפעמים קליל וגם מצחיק ולפעמים הוא רציני מאוד ומטלטל. 

ובשביל מה זה טוב? מה זה נותן? מה זה עושה? 

קודם כל ברגע ששומעים את הצדדים השונים שיש בנו לגבי קונפליקט פנימי מסוים, זה כבר מרגיע במשהו את הקונפליקט. ברגע שאנחנו מודעים לסיבות הטובות שיש לכל אחד מהם להחזיק בעמדה שלו ולפעול כמו שהוא פועל, משהו בתמונה מתבהר. פתאום זה לא משהו שקורה מאחורי הקלעים של התודעה שלנו, מעורפל, ומפעיל אותנו. עכשיו זה ברור, מדובר, נוכח. אנחנו גם יכולים לקבל החלטות הרבה יותר טובות ומודעות כשאנחנו שומעים בצורה בהירה את כל הנימוקים של הדמויות השונות, את הצרכים שלהן ואת החששות שלהן. 

אבל זה רק רובד אחד של הדברים. מה שעוד קורה זה שלאט לאט מתבהר ומצטלל בנו אותו ה"אני המודע" הזה, הליבה של היותנו, הציר המרכזי שלנו, שהוא לא דמות, הוא זה שיכול לחוש את כל מה שחי בנו. כשהאני המודע אינו כבול לדמויות שמנהלות אותנו, שמשתלטות על ההכרה שלנו, והוא מכיר לעומק גם דמויות שדחקנו והשתקנו בתוכנו, אנחנו חיים הרבה יותר במלאות, בשקט, יכולים לקבל החלטות הרבה יותר טובות עבור עצמנו, ומשהו מופלא מתחולל בנו.

אוקיי, נשמע טוב… אז איך עושים את זה? איפה ועם מי?

אפשר לעבוד עם ווייס דיאלוג כמו בטיפול פסיכולוגי – לבוא למפגשים אישיים פעם בשבוע ולפגוש דמויות בהנחיה של מנחה מקצועי. כשלומדים להכיר את הגישה הזו יותר לעומק אפשר גם לעשות את העבודה הזו לבד – בכתיבה או בדרכים אחרות. ואם באים ללמוד אותה באופן מסודר – מכירים שם עוד אנשים שחוקרים את עצמם ואת עולמם באמצעותה ואפשר גם לעבוד איתם… 

כמה מילים עלי…

כמורה ומנחה של עבודת הדמויות הפנימיות אני מנחה סשנים אישיים, וגם מעביר מפגשי מבוא והיכרות וכן קורסים וסדנאות חווייתיות . 

לצד היותי מנחה ומורה של Voice Dialogue, אני גם מוזיקאי וחוקר תרבות. שלושת הקודקודים האלה של העשייה שלי – טיפול והנחיה, מוזיקה, וחקר תרבות – משתלבים זה בזה בכל מיני דרכים. 

לבאים לכליל אני מציע מפגשים מוזיקליים והרצאות / מופע בשלל נושאים. פרטים נוספים אפשר למצוא בדף שלי באתר הזה. וככלל אני מופיע עם כל מיני חומרים מוזיקליים, הם גם חומרים אישיים שלי בכל מיני מקומות ואירועים. 

חקר התרבות הביא אותי גם למסחר בפריטי אספנות – קניה ומכירה של ספרים, ניירת, חפצים וכלים, יודאיקה, ישראליאנה, אמנות, ועוד…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן